Kaffe er ikke bare kaffe …..

At drikke en kop kaffe nu om dage, er ikke bare at drikke en hvilken som helst kaffe – så den med termokande kaffen – som har stået et par timer og oset – glem alt om det – nu vil vi have 1 rigtig god frisklavet kop kaffe (i stedet for 5 dårlige).

Som udgangspunkt skal kaffebønnerne jo være i orden – de skal være behandlet med største omhu og af den bedste kvalitet. Kaffen du køber hos os – kommer fra små kaffeplantager – som dyrker økologiske bønner – og tit er det små familiebrug – hvor kaffebønnerne får den bedste behandling.

Vores kaffepusher er sublim til at finde de små gode producenter af fine kaffebønner.

Når kaffen lander i Danmark – bliver den ristet i en såkaldt tromlerister – prøv at se følgende video omkring ristningen – utroligt spændende ;o)

Når du har købt en dejlig pose friske kaffebønner kræver de, at du behandler dem med omhu, når du skal lave en rigtig god kop kaffe – så her er nogle gode råd.

 • Brug altid frisk koldt vand – gerne en god kildevand.
 • Dit kaffeudstyr skal være rent.
 • Det bedste er at kværne din kaffe selv – du skal kun kværne den mængde kaffe, som du har brug for – hele bønner holder bedst på aromaen.
 • Brug den rigtige mængde kaffe – som er 7 gr. pr. kop.
 • Bryg din kaffe på den brygningsmetode – som passer til kaffebønnerne. (stempel, filter mm.)
 • Drik kaffen – når den er helt frisk lavet.

Opbevaringen af dine kaffebønner er også meget vigtig for at bevare den komplette aroma – så her er et par gode råd:

 • Opbevar altid din kaffe i den pose den kom i – da omhældning betyder mistet aroma. Sørg altid for at lukke posen godt til – de er tit forsynet med en ventil og her presser du overskydende luft ud gennem ventilen i posen inden du pakker den sammen. Sæt gerne posen i en lufttæt beholder og opbevar i et mørkt køkkenskab – ej i køleskab – da dette bliver for fugtigt for din kaffe.
 • Opbevar aldrig dine kaffebønner i din kaffekværn – det ser måske flot ud – men hvad hjælper det hvis aromaen går fløjten på den bekostning.
 • Opbevar bedst din kaffe på et mørkt og køligt sted – uden nogen stærke lugte. Som skrevet før aldrig i køleskab.

Når du skal kværne din kaffe – har det stor betydning hvilken kværn, du vælger – du kan vælge at købe en virkelig dyr kværn – som også kværner/knuser kaffen i ordets betydning – hvilket betyder, at der frigives flere aromastoffer og det giver en bedre kop kaffe. På de lidt dyrere kværne kan du også indstille formalingsgraden.

Du kan også købe en billig ‘kværn’ – men her skal du være opmærksom på at disse ‘kværne’ – ikke kværner kaffen – men skærer den i småstykker – og det er altså ikke helt det samme. Men dog stadig bedre end at købe en pose malede bønner – som har mistet en del aroma allerede inden du har fået posen åbnet.

Faktisk kan de rigtig gamle kaffekværne være med endnu – de knuser nemlig også kaffen og her er det også muligt at stille formalingsgraden på de fleste og så kværner du ved håndkraft – så du får også muskler af det ;o))

Brygningsmetoden har stor betydning for din kop gode kaffe – vælg altid bønner – som passer til den brygmetode – som er din favorit.

 • Stempelkande – mange typer kaffe kan laves med stor held på en stempelkande. Særligt lys- og mellemristede kaffer bliver fantastiske på en stempelkande. Her skal du være opmærksom på at kaffebønnerne skal være grovmalede – maler du dem for fint – bliver det en kop plumrevand i stedet for en dejlig kop kaffe. Når du laver kaffen i en stempelkande skal det kogte vands temperatur være ca. 95 grader (ej kogende) og du skal bruge ca. 7 gr. kaffebønner pr. kop. Det er vigtigt at du ikke lader kaffen stå mere end 4 minutter før du trykker stemplet ned i kanden.
 • Kaffemaskine – også her kan du bruge de fleste lys- og mellemristede bønner – men også mørkristet eller espresso kan med held laves på kaffemaskinen. Kaffen skal være mellemfint malet og du skal bruge et filter af en god kvalitet. Kaffen må ikke stå og simre på varmepladen – det er en katastrofe for kaffen.
 • Moccakande – kanden egner sig til mørkristede og espressokaffer. Har du også en mælkeskummer kan du lave en skøn kop kaffe og det er et udemærket alternativ til en dyr espresso maskine. Brug fintmalet kaffe. Igen er det vigtigt at tage kanden af komfuret, så snart den er færdig – kaffen mister nemlig aroma og smag, hvis den står og koger.
 • Espressomaskine – ja det er på den du laver din espresso ;o) Her skal bruges fintmalet kaffe og jo friskere din kaffebønne er – jo mere crema kan du opnå – når du laver din kaffe. Vil du passe godt på din maskine – brug da kildevand – især i områder med højt kalkindhold i vandet.

Har du fået lyst til at smage en rigtig god kop kaffe – er en pose kaffe fra Vintage-Kompagniet et rigtig godt sted at starte – her får du kvalitet fra inderst til yderst – fra vores dejlige kaffepusher. Du finder vores dejlige kaffe her.

Og så er det vist tid til en kop kaffe – velbekomme.

Klem Tina

 

 

 

 

 

Post to Twitter Post to Facebook Post to LinkedIn

About Tina

Jeg hedder Tina og er indehaver af netshoppen Vintage-Kompagniet. I starten som et deltids projekt - men nu på fuld tid. Jeg har en fortid som supportkonsulent på lønsystemer og i det hele taget indenfor EDB branchen. Dog banker mit hjerte for indretning og brugskunst og derfor tog jeg springet og startede Vintage-Kompagniet i 2007. I 2010 var det så muligt for mig at hellige mig 100% min webshop og det er meget mere end et fuldstidsjob - men det gør ikke så meget - når man elsker det man laver og det er mit helt eget ;o) Jeg bor i Kastrup på Amager er gift med Ole og sammen har vi 3 børn. Vi bor i et gammelt hus fra 1928 - så de ydre rammer for at indrette sig nostalgisk er til stede ;o) Min passion er nemlig indretning og boliginteriør. Jeg håber du vil følge med på bloggen her hvis du har den samme passion.

1 Comment on Kaffe er ikke bare kaffe …..

 1. Hejsan Tina.

  Skøøøn søndag morgen i Pippi’s land, med den skønneste Falby kop fyldt med Karma Instant Coffee, lækker cremet, Creamy & Tasty med Valrhona æg og chokolade til, så er livet sgu vær’ at leve Fru Andersen ;o)….undskyld mit franske.

  Den kaf’ er virkelig værd at vente på, ingen bitter eftersmag… AF HVAD DET NU END ER ??… der er i min Nescafe, men en lækker blød og dejlig afrundning af HVER tår’ man tar’, vild med den nye “BØNNE” så den er let at anbefale til jer derude og husk der skal Valrhona æg og chokolade til, det er mums.

  Glemte helt at lukke hønsene ud pga. den lækre kaf’ til morgen…uhmm :o)))

  Glæder mig til at smage den anden Karma Instant Coffee Soft & Mild, så der skal drikkes igennem i dag.. . ;o)

  Varme Kaffehilsner fra Kit i Örkelljunga.

Comments are closed.