Klatboller – server nybagte boller hver morgen ….

Lige 2 sekunder før jeg startede på dette indlæg – råbte min 5-årige søn – “Mor – det er nogle gode boller – du har lavet ….. og du har også bagt dem godt” – SUK – så smelter en mors hjerte prompte ;o)

Og lige netop i dag – havde jeg tænkt mig at dele en rigtig god opskrift med jer – som jeg har lavet et par gange nu og som jeg med sikkerhed vil lave fremover.

Jeg har nemlig været så heldig at få den nye version af Frøken Jensens kogebog i julegave af min kære veninde og den med det smukke omslag – som jo lige passer ind i mit nostalgiske hjem. ;o)

I bogen er masser af skønne opskrifter – bogen har gennemgået en nyrevidering – så det stadig er de gamle dejlige opskrifter – men tilpasset til nutiden.

Bollerne er utroligt nemme og du behøver slet ikke have fingrene i dem – jeg lavede dejen klar om morgenen den 31. december og da vi stod op efter en dejlig nytårsaften var det skønt at kunne lave friskbagte boller – med fine lufthuller og en dejlig sprød skorpe – mums de var gode og der blev spist mange.

Du kan også lave en stor portion dej og have stående i køleskabet – og så bare bage det antal boller du har brug for – det betyder at du kan sætte bollerne i ovnen imens du tager brusebad og kan brilliere med dejlige friskbagte boller, når resten af familien står op ;o) Dejen kan holde sig i køleskabet i 3-4 dage ;o)

Billedet ovenfor er af de boller – som jeg bagte i går – der eksperimenterede jeg med at komme ca. 200 gr. fuldkornshvedemel i og de blev også rigtig gode ;o)

Boller (koldhævede)

20 stk i alt – kan bages af flere omgange.

6 dl vand
2 spsk yoghurt naturel
1 stor spsk salt
1/4 tsk sukker
10 gr. gær
575 gr. italiensk pizzamel
225 gr. durummel

Rør vand, yoghurt, salt, sukker og gær sammen.

Tilsæt 1/3 del af pizzamelet og rør grundigt med en grydeske – eller lad din kitchenaid klare arbejdet – det gør det endnu nemmere for dig ;o)

Tilsæt resten af melet lidt efter lidt og fortsæt med at røre. Til sidst kommer du durummelet i.

Dejen er som en tyk grød og det er helt bevidst. Lad din Kitchenaid (eller højre arm ;o) røre lidt mere i dejen – ca. 5 minutter til den er sej og danner elastiske bånd.

Dæk skålen med plastfilm og stil i køleskabet i 24 timer – her skal der planlægges lidt – men resultatet taler for sig selv.

Tag dejen frem efter de 24 timer og tænd ovnen på 250 grader (almindelig ovnvarme) og sæt klatter af dejen på en bageplade – ca. lidt større end 1 spiseske alt efter hvor store du vil have dem – men jeg synes den størrelse er passende. Find en stor spiseske og husk at dyppe den i koldt vand – så slipper dejen lettere.

Sørg for god afstand mellem bollerne – da de flader lidt ud. Sæt bollerne i ovnene – som kan sprøjtes med lidt vand på siderne både inden og under bagningen – men det behøves ikke – resultatet bliver lige godt – synes jeg ;o)

Bag bollerne i ca. 17 minutter ;o)

Og så er det bare at glæde sig til en skøn morgen med ægte velsmag – og skulle der blive et par boller til overs – er de perfekte i børnenes madpakker med salat og lidt skinke – det er ren overskud ;o)

Klem og tanker fra Tina

Post to Twitter Post to Facebook Post to LinkedIn

About Tina

Jeg hedder Tina og er indehaver af netshoppen Vintage-Kompagniet. I starten som et deltids projekt - men nu på fuld tid. Jeg har en fortid som supportkonsulent på lønsystemer og i det hele taget indenfor EDB branchen. Dog banker mit hjerte for indretning og brugskunst og derfor tog jeg springet og startede Vintage-Kompagniet i 2007. I 2010 var det så muligt for mig at hellige mig 100% min webshop og det er meget mere end et fuldstidsjob - men det gør ikke så meget - når man elsker det man laver og det er mit helt eget ;o) Jeg bor i Kastrup på Amager er gift med Ole og sammen har vi 3 børn. Vi bor i et gammelt hus fra 1928 - så de ydre rammer for at indrette sig nostalgisk er til stede ;o) Min passion er nemlig indretning og boliginteriør. Jeg håber du vil følge med på bloggen her hvis du har den samme passion.

4 Comments on Klatboller – server nybagte boller hver morgen ….

 1. that recipe looks yummy!
  And the cover of that book is so beautiful, reminds of Royal Copenhagen patterns 😉

  Hope you’re enjoying a good start of the new year 😉

 2. Heidi Øgendahl // 11/01/2012 at 00:38 //

  Det er bare de bedste og nemmeste boller, jeg har prøvet ;o) – Mine unger kræver, at jeg bager en plade hver dag, og det gør jeg gerne (har valgt udgaven med fuldkorn) – Så tak for den opskrift ;o)

 3. Erstatter man pizzamelet eller durummelet med fuldkornshvedemelet?

  • Hej Ann
   Du erstatter durummelet med fuldkornshvedemelet – men jeg har også på det sidste lavet en version med 225 gr. durummel – 200 gr. fuldkornsdurummel – 375 gr. italiensk pizzamel og de bliver også rigtig gode ;o)
   God fornøjelse med det ;o)

Comments are closed.