13. december – Lussekatte på Lucia dag …

Lucia betyder “den lysende” på latin og luciafiguren – som er klædt i hvide klæder og bærer lys – er inspireret af den tyske Christkindlein.

Senere overførte svenskerne figuren til deres egen Luciatradition – hvor Luciabruden den 13. december bragte morgenmad rundt til gårdens folk. Morgen måltidet kaldte svenskerne for lussebit. I Danmark er traditionen ikke så gammel – men bestemt en smuk en af slagsen.

I Sverige laver man stadig de såkaldte Lussebiter eller Lussekatte – som spises til morgenmad. Brødene er små dekorationer og er meget populær blandt børn – da det er bløde og milde boller.

Lussekatte:

75 gr smør
6 dl sødmælk
50 gr. gær
850 gr. mel
1 tsk fint salt
1 æg
1 1/2 dl. sukker
1 gr. safran
1 tsk gurkemeje
25 gr. mandler
rosiner til pynt og æg til pensling

Smørret smeltes og 5 dl af mælken varmes også deri – hældes i en skål. Gæren smuldres i skålen. Dernæst piskes æg og sukker i mælkeblandingen – bland dernæst mel og salt i.

Kog nu den sidste deciliter mælk og opløs safranpulveret og gurkemejen deri. Smut mandlerne og mal dem fint. Krydderi blandingen og mandlerne æltes ind i dejen. Har du lidt kræsne børn – er det en god ide at si kogeblandingen inden den hældes i – så de lange safrantråde ikke kommer i bollerne ;o)

Lad dejen hæve lunt i ca. 1 time. Slå den sammen og tril små pølser af dejen – form mønstre af pølserne og pynt med rosiner.

Lad dem efterhæve i 20 minutter og pensl med æg.

Kan du godt lide en anelse bid i bollerne – kan du sagtens skifte ca. 150-200 gr af hvedemelet ud med eks. grahamsspeltmel.

Bages i en 200 grader varm ovn i ca. 15 minutter.

Et skønt projekt at involvere børnene i – en dag i december måned ;o)

Lussekattene kan have mange fine faconer – se blot her og bliv inspireret ;o)

Og vejret i dag indbyder da til en skøn lussekat med hygge og stearinlys – mums – nu vil jeg smage en ;o)

Dagens låge kommer her:

Velbekomme og masser af susende juleklem Tina ;o)

Post to Twitter Post to Facebook Post to LinkedIn

About Tina

Jeg hedder Tina og er indehaver af netshoppen Vintage-Kompagniet. I starten som et deltids projekt - men nu på fuld tid. Jeg har en fortid som supportkonsulent på lønsystemer og i det hele taget indenfor EDB branchen. Dog banker mit hjerte for indretning og brugskunst og derfor tog jeg springet og startede Vintage-Kompagniet i 2007. I 2010 var det så muligt for mig at hellige mig 100% min webshop og det er meget mere end et fuldstidsjob - men det gør ikke så meget - når man elsker det man laver og det er mit helt eget ;o) Jeg bor i Kastrup på Amager er gift med Ole og sammen har vi 3 børn. Vi bor i et gammelt hus fra 1928 - så de ydre rammer for at indrette sig nostalgisk er til stede ;o) Min passion er nemlig indretning og boliginteriør. Jeg håber du vil følge med på bloggen her hvis du har den samme passion.