Påske og gækkebreve ….

Dagens indlæg skal handle om påsken – der er ikke så langt igen til påsken og det er her mange slapper af og hygger sig sammen med familie og venner.

Påsken er også en påmindelse om alt det dejlige – som er på vej – nemlig foråret og sommeren. Tit forbinder vi påsken med æg – og pynter op med både æg og fjer – man mener at ægget har en afgørende kristen betydning. Ægget symboliserer Jesu grav, som han jo bryder ud af påskemorgen.

Gækkebrev – en dansk tradition

Et gækkebrev er en dejlig dansk tradition fra påsken.

Gækkebrevet laves ved at klippe et bestemt (ofte symmetrisk) mønster i et stykke papir og forsøge at få modtageren til at gætte, hvem der har sendt brevet, ved at skrive “Mit navn det står med prikker” og så anføre det antal punktummer, som der er bogstaver i ens navn. Gækkebrevet rummer også tit et påskedigt.

Digtene kan være enkelte sætninger til vrøvlevers og til de mere poetiske, her er eksempler:

– Omme bag en tjørnehæk fandt jeg denne vintergæk. Nu med den du får fra mig, sendt en hilsen – hvem er jeg?

– Digtet i Vejle af 24 snegle, skrevet i Rom af kaptajn Vom, gæt så hvorfra brevet kom.

I dag er traditionen med at sende gækkebreve mest udbredt blandt børn, men sådan har det langt fra altid været. Skikken blev i sin tid især brugt til flirt mellem unge mennesker, og et typisk gækkebrevsklip kunne fx være “kærlighedsknuden”, hvor papirklippets mønster formede flere hjerter.
Traditionen siger, at man har tre gæt til at finde til afsenderen af gækkebrevet. Hvis man ikke gætter afsenderen inden for de tre gæt, så skylder man afsenderen et påskeæg. En anden tradition tilføjer endnu en regel til førnævnte; for hvert gæt, man gætter forkert, skylder man et påskeæg til hvert af de forkert udpegede afsendere.

I år har vi hos Vintage-Kompagniet masser af nostalgisk påskepynt – så du slipper for supermarkedets syntetiske gule påskekyllinger.

Pynt naturligt op med vagtel, hønse- og gåseæg – friske forårsgrene, blomster, fjer, blonder og gamle chokoladeskaller med påskemotiv. Chokoladeformene har været et absolut hit hos Vintage-Kompagniet – de fleste er allerede udsolgt og de emmer også af charme og svundne tider. Skallerne kan bruges til at lave din egne chokoladeæg med – og tænk dig bare at give et hjemmelavet æg væk – som er lavet af en dejlig kvalitets chokolade – det er da fantastisk.

Chokolade skallerne og formene kan også bruges som flot pynt på påskebordet – hvis du ikke har mod på at rode med chokoladen. ;o)

Mit påskebord i år skal ihvertfald pyntes efter alle kunstens regler og i år vil jeg også hænge små fine udklip (gækkebreve i ministørrelse) op på forårsgrenene – det bliver så fint.

Håber du får en rigtig skøn påske ….

Post to Twitter Post to Facebook Post to LinkedIn

About Tina

Jeg hedder Tina og er indehaver af netshoppen Vintage-Kompagniet. I starten som et deltids projekt - men nu på fuld tid. Jeg har en fortid som supportkonsulent på lønsystemer og i det hele taget indenfor EDB branchen. Dog banker mit hjerte for indretning og brugskunst og derfor tog jeg springet og startede Vintage-Kompagniet i 2007. I 2010 var det så muligt for mig at hellige mig 100% min webshop og det er meget mere end et fuldstidsjob - men det gør ikke så meget - når man elsker det man laver og det er mit helt eget ;o) Jeg bor i Kastrup på Amager er gift med Ole og sammen har vi 3 børn. Vi bor i et gammelt hus fra 1928 - så de ydre rammer for at indrette sig nostalgisk er til stede ;o) Min passion er nemlig indretning og boliginteriør. Jeg håber du vil følge med på bloggen her hvis du har den samme passion.

3 Comments on Påske og gækkebreve ….

  1. Hej Marianne
    Ja det er et herligt digt – lige et til børnene ;o)
    Glæder mig til at høre hvor mange påskeæg i får på den konto ;o))
    Mange hilsner Tina

  2. Hej Tina! Sikke et fint påskeindlæg! Jeg fik æggene i posten i dag – tak 🙂 Så skal der påskepyntes lidt, og du ser dem nok igen på min blog i næste uge… Knus; Heidi

  3. Det er virkelig fine chokoladeforme, klart at de “går som varm chokolade”.

Comments are closed.