Klejner med calvados og sne …

Klejner hører julen til – og som skrevet i et tidligere indlæg – kan jeg altså allerbedst lide dem – når de er ganske frisklavede – allerhelst lidt lune – men det er jo lidt svært at spise lune klejner hele julen ;o))

I går fik jeg kogt klejnerne – som har ligget i køleskabet og hygget sig siden i søndags ;o)

Jeg husker stadig de hyggelige stunder hvor mine forældre og jeg kogte klejner – et projekt hele familien deltog i og hyggede sig med.

I år bagte jeg klejnerne med calvados i stedet for cognac – som man almindeligvis bruger. Og klejnerne – ja det blev rigtig gode – tusindfold bedre end dem – som kan købes i supermarkedet ;o)

Opskriften kommer her:

Klejner med calvados

(ca. 70 stk)

360 gr. hvedemel

120 gr. kartoffelmel

1/3 tsk. hjortetaksalt

100 gr smør

120 gr sukker

1/3 tsk fint salt

3 æg

3 spsk piskefløde

2 spsk calvados

reven skal af 1 citron (usprøjtet)

3 tsk kardemomme

palmin til at koge i – 2 pakker

Sigt mel, kartoffelmel og hjortetaksalt ned i en skål og hak smørret heri.

Pisk sukker, salt, æg og fløde luftigt – tilsæt calvados, citronskal og kardemomme.

Bland æggemassen med melblandingen til dejen har samlet sig. Pak den i en frysepose og læg i køleskab i et par dage.

Når dejen tages ud – drysses mel på bordet og dejen rulles relativt tyndt ud – del den gerne lidt op, så er der bedre plads på bordet – og skær den i 5 cm lange bånd med klejnesporen. Skær derefter diagonalt i 8 cm lange stykker. Skær et lille hul på midten af klejnestykket og vrid en af enderne igennem hullet.

Kog klejnerne i en gryde med palmin – det skal være en rimelig stor gryde – så der kan ligge nogle klejner. Vær varsom og hold øje med klejnerne hele tiden – da det pludselig går stærkt – klejnerne skal vendes med en strikkepind eller lignende undervejs.

Læg de friskbagte klejner på fedtsugende papir (køkkenrulle) og drys dem til sidst med flormelis – det ser så fint ud og smager også godt.

God fornøjelse med klejnebagningen ;o)

I dag skal de sidste julegaver i hus her hos os – og juletræet skal også købes ;o)

I år har jeg bestilt vores økologiske flæskesteg og andre lækre sager hos en slagter i Kalundborg – det bliver kørt rundt i kølebil – så det bliver altså bragt til døren – skønt – og er det godt – er det bestemt ikke sidste gang, jeg har prøvet det – for det er nemt og ikke så stressende.

Håber i alle er ved at være på plads til den fredsommelige og skønne jul med familien og håber du får en dejlig vintage dag ….

Mange hilsner Tina

Post to Twitter Post to Facebook Post to LinkedIn

About Tina

Jeg hedder Tina og er indehaver af netshoppen Vintage-Kompagniet. I starten som et deltids projekt - men nu på fuld tid. Jeg har en fortid som supportkonsulent på lønsystemer og i det hele taget indenfor EDB branchen. Dog banker mit hjerte for indretning og brugskunst og derfor tog jeg springet og startede Vintage-Kompagniet i 2007. I 2010 var det så muligt for mig at hellige mig 100% min webshop og det er meget mere end et fuldstidsjob - men det gør ikke så meget - når man elsker det man laver og det er mit helt eget ;o) Jeg bor i Kastrup på Amager er gift med Ole og sammen har vi 3 børn. Vi bor i et gammelt hus fra 1928 - så de ydre rammer for at indrette sig nostalgisk er til stede ;o) Min passion er nemlig indretning og boliginteriør. Jeg håber du vil følge med på bloggen her hvis du har den samme passion.