Julesmåkage bagning ….

I dag skal julesmåkagerne bages og med dejlig hjælp fra vores søde børn.

Indtil videre har vi fået lavet 3 slags småkager – 2 deje er i køleskabet og pebernødderne står min mand Ole for (de skal jo bages med margarine – insisterer han på :0) )

I år vil jeg også lave klejner – det er mange år siden – jeg har gjort det – jeg er nemlig mest vild med klejner – når de er helt friskbagt. Så dejen laver jeg en af de nærmeste dage og så bager vi dem en af aftenerne i ugen ;o)

Først bagte vi børnenes favoritter :

Det er chokolade-snitter – de bages i lange stænger og skæres ud – når de kommer ud af ovnen – her lavede vi dobbelt portion – for det er som skrevet børnenes favoritter og de får hurtigt ben at gå på – og samtidig en utrolig nem kage at lave ;o)

Opskriften kommer her:

Chokoladesnitter (4 stænger – som skæres ud i mange snitter)

300 gr hvedemel

1 tsk. bagepulver

200 gr. sukker

1 tsk vanillesukker

2 spsk cacao

200 gr smør

1 æg

1 æggehvide (til pensling)

Perlesukker til drys

Bland mel med bagepulver, sukker, vanillesukker og cacao i en skål.

Hak smørret ud i blandingen med en kniv og smuldr det med fingrene.

Tilsæt det sammenpiskede æg og ælt dejen til den er ret lind.

Tril dejen til 4 stænger  – ca 3 cm i diameteren og så passer det med at der lige kan være 4 stk på en bageplade. Tryk dem let flade – pensl med sammenpisket æggehvide og drys med perlesukker.

Bages ved 200 grader i 15-20 minutter.

Når kagerne er taget ud af ovnen skæres de straks i snitter på skrå.

Afkøles og opbevares i kagedåse.

Årets vanillekranse har vi bagt efter Mette Blomsterbergs skønne opskrift – for vi har tit savnet en opskrift – hvor dejen er så blød at den kan sprøjtes ud gennem en sprøjtepose. Problemet med vanillekranse dej er tit at den bliver så hård, at man skal have en metalsprøjte i brug og stadig er det svært at sprøjte dejen ud. Jeg tog en lidt større tylle denne gang og deraf blev kransene en smule større end normalt – men hold da op hvor smager de bare godt ;o) Guf…

Til sidst lavede vi rouladekager – jeg elsker kombination af den lyse og mørke dej og de smager fantastisk ;o) Der er også mandler i dejen og det giver en skøn smag til de meget dekorative kager.

Opskrift på Rouladekager:

75 gr smuttede mandler

150 gr. hvedemel

100 gr. smør

50 gr. flormelis

1 æggeblomme

Samt 2 spsk kakaopulver

Kom mandlerne i et ovnfast fad og stil dem i ovnen ved 200 gr. i 10 minutter. Lad dem køle af og hak dem meget fint i en blender eller foodprocessor – så det bliver til mel.

Smuldr smørret i mel og mandler blandet med flormelis. Saml dejen med æggeblommen. Del dejen i 2 og kom kakaoen i den ene portion.

Rul dejen ud i 2 rektangler (ca. 17×28 cm) på hver deres stykke bagepapir. Vend den ene plade over på den anden og fjern det øverste stykke bagepapir. Rul dejen sammen til en roulade.

Pak rullen ind i plastfilm og læg i køleskab i 1/2 time eller lidt mere. Skær dernæst skiver af rullen i 1/2 cm tykke skiver og læg dem på bagepapir. Bag kagerne ved 200 gr i ca. 6-8 min. på midterste ovnribbe og lad kagerne køle af.

Velbekomme …. ;o)

Så indtil videre er 3 slags småkager i hus og flere ligger på køl ;o) Så jeg må videre i kagebagningen på denne smukke vinterdag.

Og er der noget bedre end en skøn småkageduft – som fylder huset – så har julen for alvor meldt sin ankomst ;o)

Håber i alle får en skøn vintage dag ……

Tina

Post to Twitter Post to Facebook Post to LinkedIn

About Tina

Jeg hedder Tina og er indehaver af netshoppen Vintage-Kompagniet. I starten som et deltids projekt - men nu på fuld tid. Jeg har en fortid som supportkonsulent på lønsystemer og i det hele taget indenfor EDB branchen. Dog banker mit hjerte for indretning og brugskunst og derfor tog jeg springet og startede Vintage-Kompagniet i 2007. I 2010 var det så muligt for mig at hellige mig 100% min webshop og det er meget mere end et fuldstidsjob - men det gør ikke så meget - når man elsker det man laver og det er mit helt eget ;o) Jeg bor i Kastrup på Amager er gift med Ole og sammen har vi 3 børn. Vi bor i et gammelt hus fra 1928 - så de ydre rammer for at indrette sig nostalgisk er til stede ;o) Min passion er nemlig indretning og boliginteriør. Jeg håber du vil følge med på bloggen her hvis du har den samme passion.